Με άρθρο-παρέμβαση στο ζήτημα των δανείων του τέως ΟΕΚ με επιδοτούμενο επιτόκιο, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης έλαβε θέση στο ζήτημα καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις για το θέμα, υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα «δάνεια – εργατική και λαϊκή κατοικία», παρά τις οικονομικές του εκφάνσεις, είναι κυρίως πολιτικό και ως εκ τούτου απαιτεί κατ’ αρχήν πολιτική λύση.
Στο άρθρο του που δημοσιεύτηκε στη χθεσινή «Νέα Σελίδα» (Κυριακή 8 Ιουλίου 2018), ο Νίκος Ηγουμενίδης τονίζει ότι «σημαντικό κομμάτι των δανείων που απασχολούν την ελληνική κοινωνία αποτελούν τα δάνεια του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, δηλαδή τα δάνεια που χορηγήθηκαν από τα ίδια κεφάλαια του τ. ΟΕΚ και τα δάνεια που χορηγήθηκαν από τις τράπεζες με επιτόκιο επιδοτούμενο από τον τ. ΟΕΚ. Στην ουσία είναι δάνεια που αφορούν εργαζόμενους από τις πιο αδύναμες οικονομικά κοινωνικές ομάδες».
Σχετικά με την πρόθεση της Κυβέρνησης για το θέμα ο Νίκος Ηγουμενίδης σημειώνει ότι ήδη έχει εκδηλωθεί έμπρακτα η στάση της Κυβέρνησης: «Είναι γνωστές οι αποφάσεις του Υπουργείου Εργασίας και οι εξαιρετικά ευνοϊκοί όροι, που προβλέπονται για τα δάνεια του τ. ΟΕΚ».
Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των αποφάσεων του αρμόδιου Υπουργείου ξεχωρίζουν η διαγραφή του υπολοίπου της οφειλής για συνολικό χρέος μικρότερο των 6.000€ (αφορά 42.000 από τους 82.000 δανειολήπτες, δηλαδή το 50%), η διαγραφή του υπολοίπου της οφειλής για όσους έχουν καταβάλει το 60% του τελικού ποσού δανείου, η διαγραφή των τόκων κεφαλαίου και τόκων υπερημερίας και η αφαίρεση των τόκων κεφαλαίου και υπερημερίας που έχουν καταβληθεί από το αρχικό ποσό δανείου.
Στο άρθρο του ο βουλευτής του Ν. Ηρακλείου καταθέτει τις ακόλουθες προτάσεις για τη στεγαστική πολιτική και για τα δάνεια του τ. ΟΕΚ με επιδοτούμενο επιτόκιο:
1: Για τα στεγαστικά δάνεια από τον τ. ΟΕΚ, που πάρθηκαν από Τράπεζες και επιδοτούνται για τα πρώτα 9 χρόνια της 15ετους διάρκειας τους, να συνεχιστεί η επιδότηση από τον ΟΑΕΔ και για τα υπόλοιπα χρόνια μέχρι την λήξη του δανείου.
2: Να ισχύσει αναδρομικά η παραπάνω πρόβλεψη και για τα χρόνια ‘10, ‘11, ’12, δηλαδή τα χρόνια που είχε διακοπεί η επιδότηση, συμψηφίζοντας το ποσό που προκύπτει με αντίστοιχη μείωση του κεφαλαίου του, εάν κάποιος βρίσκεται π.χ. στον δέκατο-τρίτο χρόνο.
3: Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, στη συζήτηση με τις τράπεζες, να δούμε μέτρα διευκόλυνσης των δανειοληπτών.
4: Ιδιαίτερη μέριμνα να εξεταστεί για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, (ή άλλο ξένο νόμισμα) το οποίο έχει ανατιμηθεί υπέρμετρα έναντι του ευρώ.
5: Έχει αποφασιστεί ήδη η χορήγηση στεγαστικού επιδόματος. Για νέους συμπολίτες μας, νέα ζευγάρια, ανθρώπους που σχεδιάζουν την ζωή τους, να αρχίσει η πίστωση από την πλευρά του τραπεζικού συστήματος, ώστε να διευκολυνθούν στα σχέδιά τους.
«Σήμερα απαιτείται λύση με κοινωνική ευαισθησία, αλληλεγγύη και κοινωνική δικαιοσύνη», παρατηρεί ο βουλευτής του Ν. Ηρακλείου. «Λύση που θα συμβάλλει στην προστασία της 1ης κατοικίας και θα προστατεύει τις οικονομικά ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες – στοιχεία που κατά τεκμήριο αφορούν τους δανειολήπτες του ΟΕΚ. Ωστόσο, η λύση αυτή θα πρέπει να αφορά όλα, και όχι μόνο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια».